/Plinten leggen

Plinten leggen

Deel dit artikel

De plint blijft de kroon op het werk. Een vloerbekleding is pas ‘af’ wanneer de plinten geplaatst zijn. En dan is altijd zo, of de plint nu opvallend decoratief object is of veeleer een discreet afwerkingsitem. Voor verkopers van vloerbekledingen vormen plinten niet de meest eenvoudige productcategorie: er zijn er in oneindig veel vormen, afmetingen, materialen, kleuren. En dan zijn er nog de trends die voortdurend veranderen. Plinten met laminaatinleg betekenen alvast een forse vereenvoudiging van het assortiment.

Trends moeilijk te volgen

Wanneer we spreken van een ‘100% match’ van de plint, kunnen we ons afvragen met wat die plint nu precies 100% matcht. Het antwoord o die vraag is de essentiële samenvatting van de 4 mogelijke trends. We zetten ze op een rijtje…

‘Match’met de muur

Aanhangers van de stelling dat de plint moet overeenkomen met de muur, zijn zowel de aanhangers van discretie als die van een opvallende plinten. Er is een trend geweest naar hoge plinten 65 tot 165 mm en meteen daarop naar lage plinten. Of hoge plinten discreet zijn of opvallen hangt af van de stijl (sober of juist kunstig/klassiek) en van de kleur. Wanneer we hoge en sobere plint uitvoeren is dezelfde kleur als de muur zal hij in het niets opgaan. Maar tegelijkertijd horen we dat er een trend is naar hoge plinten in hoogglans uitvoeringen, zelfs in zwarte hoogglans. Dan is er van enige discretie geen spraken.

‘Match’ met de vloer

Een andere mogelijkheid. Dan voeren we de plint uit in hetzelfde materiaal (massief,laminaat gefolied MDF) als de vloer en maakt de plint er ook ostentatief deel van uit. Het nadeel volgens de tegenstanders:de plint en de vloer samen vormen een kuipeffect dat allerminst mooi kan genoemd worden. Dat wordt opgelost door die andere trend: plinten in dezelfde uitvoering als de vloer worden lage blokplinten of zelfs platte (liggende) plinten waardoor het kuipeffect op zijn minst verkleind wordt.

‘Match’ met de deur

Deze stelling wordt vooral gepromoot fabrikanten van deuren en deurstijlen. Zij gaan ervan uit dat de deuromlijsting, in welke stijl dan ook moet doorlopen in de vloerafwerking, willen we een homogeen decoratief geheel bekomen. Laat ons eerlijk zijn, ook daar is iets voor te zeggen en het is van toepassing op zowel hypeklassieker deurstijlen als strakke, rechtlijnige en minimalistische omlijstingen.

Geen enkele ‘match’

Raar maar waar: verder zal blijken dat deze laatste stelling toch wel de bovenhand krijgt. De plint als decoratief interieurobject, waarom niet ? De vele decoratieve mogelijkheden, de opmars van design, de hunker naar personalisering en de technische snufjes zoals verlichting en inleg werk, zij maar moeilijk te verzoenen met discretie, toch?

De plinten als ‘drager’

Fabrikanten van plinten presenteren voor de laminaatmarkt en enorme keuze. Ze produceren dan ook in overleg met laminaatfabrikanten zodat ze voor een overgrote merendeel aan decors een min of meer bijpassende plint kunnen leveren. Houtsoorten, kleuren en glas de keuze is gigantisch. De ‘match’is ‘bijna’ perfect. Met inlegplinten voor laminaat spreken we niet meer van bijna. Dan hebben we die fameuze ‘100% match’

Een technische oplossing

De plint als drager impliceert dat de plint zoals hij (meestal) de fabriek verlaat, niet meteen bruikbaar is. De drager moet aangevuld worden met een ‘stip’of ‘strook’ van de geplaatste vloer. Technisch kan dit uitgevoerd worden op verschillende manieren: een strook vloer wordt in de plint geschoven, wordt gelijmd op de drager, wordt met een clicksysteem vastgezet of met een velco-achtige materie. Feit is: de plint is een technische oplossing die volledig losstaat van het gekozen vloertype. De aangeboden inlegplinten voorzien doorgaans in verschillende diktes van vloertypes zodat ze zowel voorbeeld vinyl als laminaat kunnen gebruikt worden.

Fabrieksmatig of op de werf

Deze oplossingen kan een technische stap zijn in de productie van gepersonaliseerde plinten, Dan verlaat de plint de fabriek met de gekozen inleg. De plint kan evenwel ook verkocht worden als een gebruiksklaar, neutraal, product waarvan de plaatser de afwerking voltooit tot de werf door de inleg in de plinten zelf aan te brengen. In beide gevallen betekenen deze inlegplinten een universele oplossing die een antwoord bieden op alle mogelijke vloertypes en rekening houden met ieder interieurstandpunt.

Voor meer informatie over plinten kijk op de website van: www.casavloeren.be

2019-02-20T14:24:09+00:00woensdag 20 februari 2019|Nieuws|